Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

BTW vragen voor eenmanszaak

Vraag van: 341 keer bekeken Boekhouden

Hallo,

Mijn vriendin heeft deze week haar BTW nr (opnieuw) aangevraagd. Ze is er een paar jaar mee gestopt omwille van de kinderen maar nu gaat ze terug in de eerste plaats workshops geven.

Vorige keer is ze er nogal los over gegaan met haar administratie en ook nu is ze er niet mee bezig. Ik wel. Ik wil het allemaal correct doen. Ook als oefening voor als ik volgend jaar zelf zelfstandig begin.

Bij aanvraag van haar BTW nummer heeft ze gekozen voor 'gemengde belastingsplichtige (deels onder artikel 44 van het btw-wetboek)'. Zij is ook vroedvrouw en die activiteit valt blijkbaar sowieso onder een vrijstelling(?). En 'vrijstellingsregeling (omzet < 25000)'. Zij heeft dit gekozen op aanraden van collega's (die er eerlijk gezegd ook niets van kennen).

Als ik het goed begrijp zijn alle facturen, ongeacht B2B of B2C, die zij nu maakt zonder BTW?

Zij was van plan onkosten in de firma te steken want ze moet wel wat materiaal aankopen. Maar dat heeft dan ook geen zin want ze kan geen BTW terugtrekken? Eigenlijk is het hoofddoel van de inkomsten om materiaal aan te kopen voor haar workshops.

Deze regeling is dan niet het beste voor haar of zie ik dat verkeerd?

Een aanpassing zal ook weer geld kosten wellicht?

1 Antwoorden 1. Carbofisc on sep 11, 2017

  Beste,

  Als je opteert voor de vrijstellingsregeling, omdat de omzet lager is dan 25000, dan doet de optie vrijgesteld artikel 44 er niet meer toe.

  Alle facturen die ze maakt zijn zonder BTW.

  Je moet een onderscheid maken tussen BTW-wetgeving en belastingwetgeving. Materiaal aankopen heeft wel degelijk nog zin, want je hebt de kost die je kan aftrekken in de aangifte personenbelasting.

  Heeft ze investeringen, dan kan het inderdaad zijn dat dit niet de ideale optie is.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes


Deze vraag beantwoorden