Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Enkele vragen rondom dagontvangstenboek

Vraag van: 438 keer bekeken , ,
Boekhouden, Financieel

Hallo,

Ik heb enkele vragen over het dagontvangstenboek.

 1. Het valt me op dat er geen boekhoudprogramma's zijn met een digitaal dagontvangstenboek. Althans, ik heb deze niet gevonden. Ik zou wel graag een digitaal dagontvangstenboek willen bijhouden, heeft iemand aanraders hoe ik dit toch digitaal kan doen? 
 2. Ik ben zelf ICT-er en heb ook gekeken naar de eisen aan een digitaal dagontvangstboek. Wat me daarbij opvalt is dat elke dag moet worden ondertekend met een geavanceerde handtekening in combinatie met persoonlijk certificaat. Ik snap dat dit de data van de dag beveiligt in de handtekening, maar hoe houdt dit fraude tegen? Wat als ik 3 dagen later de handtekening verwijder en opnieuw genereer voor die dag. Dan kan ik de dag hebben aangepast en ondertekend? Mis ik iets of is dit systeem niet helemaal waterdicht? Zover ik weet zit in een digitale handtekening niet persé een timestamp of iets dergelijks namelijk. 
 3. Laatste vraag: stel ik gebruiken een papieren niet losbladig dagontvangstenboek en een online boekhoudprogramma. Hoe boek ik deze dagontvangsten in mijn boekhoudprogramma als omzet? Ik heb er geen factuur van dus ik zou ze niet als verkoopfacturen inboeken, maar dan mis ik op mijn balans een deel van het omzet? 

Hopelijk kan iemand me verder helpen :) Alvast hartelijk bedankt voor eventuele hulp! 

3 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder on aug 09, 2017

  Hey Bassie,

  Een ontvangstenboek moet een onveranderbaar, ingebonden en genummerd boek zijn. Het ontvangstenboek van exacompta voldoet hieraan, het kost ongeveer € 6.50 + BTW. Je kan het ook digitaal bijhouden, het enige wat hieraan voldoet is het witte kassa systeem. Alle andere systemen zijn bij mijn weten niet wettelijk wegens het feit dat de gegevens steeds veranderbaar zijn.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 2. Bassie on aug 09, 2017

  Ha Vincent,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ga nog eens rond zoeken en anders ga ik inderdaad gebruik maken van een papieren boek. Het witte kassa systeem is volgens mij enkel voor horeca? Ik zit niet echt in de horeca dus dat is voor mij niet te gebruiken dan denk ik.

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder on aug 10, 2017

  Hey Bassie,

  Zou er niet teveel tijd aan verknoeien, een dagontvangstenboek is vrij goedkoop en makkelijk in te vullen, zeker en vast als dit slechts sporadisch/beperkt is.

  Indien je een automatisch facturatie programma hebt is het vaak zelfs makkelijker om een factuur uit te schrijven op naam van de particulier zelf.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes


Deze vraag beantwoorden