Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Onkostenvergoedingen

Vraag van: 385 keer bekeken Boekhouden, Financieel

Hallo

Ik ben zelfstandig IT freelancer. Ik heb voornamelijk 1 grote klant waar ik 8 uur per dag bij op kantoor zit. Ik keer mezelf momenteel €125 onkostenvergoeding uit voor Elektriciteit (€50), gas (€50) en water (€25) omdat ik thuis een bureau 'verhuur' aan mezelf.

Mijn boekhouder raadde me nu aan om mij nog eens extra een maaltijdvergoeding van €19 per werdag uit te keren. Stel ik werk 20 dagen op kantoor (in Antwerpen) dan is dat  20 x €19 = €380. Samen is dat dan €505 forfaitaire onkosten per maand die niet belast worden (pure netto inkomsten voor mijn persoon). Kan dit wel? Ik heb eens ergens gelezen dat die maaltijdvergoeding enkel geldt als men meer als 5 uur per dag op de baan is.

Alvast bedankt voor jullie antwoord.

5 Antwoorden 1. Carbofisc on aug 08, 2017

  De 19 €/dag is aanvaardbaar als je kan aantonen dat je wel degelijk 8 uur niet op kantoor werkt, maar bij je klant. Dat kan door middel van dagstaten perfect worden aangetoond.

  De 125 € EGW lijkt me daarentegen wel aan de hoge kant. Als ICT-er 25 € water / maand beroepsmatig? Veel gezinnen betalen dat bedrag in totaliteit… En als je 8 uur van thuis weg bent, en enkel die taken factureert nog 100 €/ maand voor electriciteit en verwarming? Dat lijkt me vrij veel.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 2. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder on aug 09, 2017

  Dag Joren,

  Ik wil er even op inpikken dat jouw boekhouder helaas de mist is ingegaan op beide punten. Jouw gevoel is zeker correct, dit kan fiscaal gezien niet.

  De binnenlandse dagvergoeding (€19.22 per dag) is NIET van toepassing indien je meer dan 40 kalenderdagen per jaar naar dezelfde plek gaat per kalenderjaar. Jouw vaste klant wordt door de wet gelijkgesteld met een vaste plek van tewerkstelling (wegens meer dan 40 dagen per jaar) en is bijgevolg zelfs woonwerkverkeer. Bij controle zal men uw binnenlandse dagvergoeding herkwalificeren naar een bezoldiging bedrijfsleider + intresten, doe dit dus niet want je hebt wettelijk gezien geen poot om op te staan, integendeel. Indien ze 3 boekjaren controleren is dit € 380×12 maanden x 3 jaar = € 13.680 extra te belasten bezoldiging + intresten.

  De forfaitaire onkostenvergoeding slaat ook niet op electriciteit/water etc, daarvoor zijn forfaitaire voordelen aard voorzien, ook deze informatie is dus foutief. De forfaitaire onkostenvergoeding is voorzien voor andere kosten, niet voor nutsvoorzieningen… !

  Ik zou je aanraden om toch eens langs te gaan bij een andere fiscaal expert want momenteel zit je niet goed als ik jouw verhaal zo hoor …

  PS/ Ons kantoor heeft veel expertise/niche ervaring in finance/IT/HR/sales consultancy als klanten.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 3. Carbofisc on aug 09, 2017

  als je de kosten ten persoonlijke titel neemt kan je perfect een forfaitaire onkostenvergoeding toepassen op electriciteit en water etc. Voordelen van alle aard is wanneer de vennootschap de kost op zich neemt en het privé gedeelte voor eigen gebruik wordt aangerekend, maw, net het tegenovergestelde.

  De doorrekening van kosten kan dus wel degelijk wel slaan op elektriciteit en water.

  Als je wel degelijk 40 opeenvolgende dagen op 1 locatie zit kan je geen aanspraak maken op de forfaitaire kost.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 4. JorenW on aug 10, 2017

  Bedankt voor jullie antwoorden.

  @carbofisc: Ikneem de kosten inderdaad ten persoonlijke titel. Die onkostenvergoeding lijkt me dan ook gewettigd.

  Wat betreft die maaltijdvergoeding. Ik ga het toch maar niet doen. Ik had al een raar gevoel hierbij en dat is nu door jullie bevestigd.

  Bedankt

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 5. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder on aug 10, 2017

  @ Alain,

  De 40-dagen regel houdt niet in dat deze opéénvolgend moeten zijn, per kalenderjaar is ook voldoende voor de fiscus om te herkwalificeren.

  http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/document.do?method=view&id=e103c150-8ba0-49ff-88c8-9a5e7b2a7404&caller=1#findHighlighted

  Quote: Aldus zal als een vaste plaats van tewerkstelling aangemerkt worden, de plaats waar de aanwezigheid van de werknemer gedurende het belastbare tijdperk 40 dagen of meer bedraagt. Deze 40 dagen moeten niet noodzakelijk op elkaar volgen.

  Betreffende forfaitaire onkostenvergoeding voor elektriciteit en verwarming, persoonlijk zou ik de zelfstandige aanraden om hiervoor een onkostennota op te maken – procentuele doorrekening van de effectieve factuur, minder munitie voor de controleur om te beginnen schieten op de cliënt (“meneer er zijn forfaitaire voordelen alle aard voor die gemengde beroepskosten”). Daarbij heb ik het ook in nog geen enkel dossier gezien van een andere boekhouder/accountant dat hij de elektriciteit en verwarming in de forfaitaire onkostenvergoeding steekt.

  Succes ermee Joren!

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be

  0 Stemmen Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes


Deze vraag beantwoorden